Skip to main content

1 jouluk. 2020

Euroopan johtavat jalostusyhtiöt yhdistävät voimansa

EVOLUTION, MASTERRIND ja VIKINGGENETICS (omistajina Faba, Växa ja VikingDanmark) perustavat 1.12.2020 uuden lypsy- ja lihakarjan jalostusta edistävän yhteistyöyrityksen osuuskunta ARCOWINin. Osuuskunta edustaa 53 000 karjanomistajaa Ranskassa, Saksassa, Suomessa, Ruotsissa ja Tanskassa. Uuden osuuskunnan tavoitteena on olla naudanjalostuksen edelläkävijä maailmanlaajuisesti jäsentensä ja asiakkaittensa hyödyksi.

EVOLUTION,MASTERRIND ja VIKINGGENETICS ovat kotieläinjalostuksen johtavia osuuskuntia, joilla on vahvat juuret Tanskassa, Suomessa, Ranskassa, Saksassa ja Ruotsissa. Kaikki kolme osuuskuntaa ovat olleet maidon- ja naudanlihatuotannon geneettisen edistymisen ja taloudellisen kannattavuuden edelläkävijöitä sekä kotimarkkinoillaan että myös maailmanlaajuisesti.

ARCOWIN tukee tammikuusta 2021 alkaen EVOLUTION:n, MASTERRINDin, VIKINGGENETICSin jalostusohjelmia. Päätavoitteena on varmistaa kunkin jalostusohjelman mahdollisimman nopea geneettinen edistyminen.

"Uskomme, että yhdistämällä omistajaosuuskuntien tavoitteet, asiantuntemus ja osaaminen, ARCOWINistä tulee yksi tulevaisuuden merkittävimmistä kotieläinjalostuksen toimijoista. Nämä kolme osuuskuntaa pystyvät yhdistämään ARCOWINissä jalostusteknologiat ja niihin tehdyt investoinnit yhä tehokkaampaan käyttöön", kertoo hallituksen edustaja Vincent Retif.

ARCOWIN aloittaa välittömästi geneettisten tietojen vaihdon kaikkien rotujen osalta kaikissa viidessä maassa. Uusi osuuskunta pystyy valitsemaan parhaat eläimet kaikkien viiden ARCOWIN –kumppanimaiden kumppanimaan populaatioista ja maksimoimaan geneettisen edistymisen jalostusyhteistyön avulla.

"ARCOWINin kolmella perustajaosuuskunnalla on pitkä kokemus ja osaaminen mittavassa tuotekehityksessä ja tutkimuksessa, joilla varmistetaan jalostusohjelmien, tuotannon ja palveluiden vahva kehitys. ARCOWIN koordinoi ja virtaviivaistaa tuotekehitystä ja tutkimusta kolmen perustajaosapuolen välillä jakaen tehokkaasta jalostusohjelmasta saatavat hyödyt jäsenten ja asiakkaiden kanssa”, sanoo Arcowinin toimitusjohtaja Josef Pott.

Arcowin-jalostusyhteistyön aloituksella ei ole vaikutuksia Suomen päivittäiseen toimintaan. Faba jatkaa suomalaisten karjankasvattajien apuna kaikissa lisääntymisen ja eläinaineksen kehittämisen palveluissa. Perustajaosakkaat jatkavat edelleen itsenäisinä osuuskuntina vastaten osuuskuntien hallinnosta, siemen- ja alkiotuotannosta, markkinoinnista sekä myynnistä ja uuden perustetun osuuskunnan yhteistyömuodoista.

Lisätietoja: toimitusjohtaja Henrik Biilmann, p. +45 8795 9400 tai hebii@vikinggenetics.com