Keinoälyllä lehmistä tehokkaampia rehunkäyttäjiä ja ilmastoystävällisempiä 

VikingGeneticsin käynnistämä tutkimusprojekti selvittää keinoälyn ja 3D-kameroiden avulla lehmien rehunkäyttökykyä. Kerätyn tiedon avulla maidontuottajat voivat valita rehuhyötysuhteeltaan tehokkaampia ja ilmastoystävällisempiä lehmiä. 
Lehmien rehunkäyttökyvyn tunnistaminen on yhtä tärkeää kuin terveyden, hedelmällisyyden ja tuotoskyvyn tunnistaminen. Tiedämme rehujen koostumukset, mutta lehmien kuluttaman rehun määrän saamme selville vain kalliissa koeolosuhteissa.

VikingGeneticsin tutkimusprojektissa rehumäärät mitataan 3D-kameroilla. Projektin yksi tarkoitus on löytää edullinen tapa rehuhyötysuhteen mittaamiseksi. Lehmien elopainon, maitotuotoksen ja syödyn rehun määrällä voidaan löytää tehokkaimmin rehua hyödyntävät yksilöt.
 
Valtava mahdollisuus
 
Projektin kokonaisbudjetti on kolme miljoonaa euroa. Tanskan innovaatiorahasto on jo myöntänyt projektille 1,8 miljoonaa euroa.

“Projekti avaa valtavat mahdollisuudet. Se voi muuttaa käsityksemme nykyaikaiseen maidontuotantoon soveltuvista lehmistä”, toteaa VikingGeneticsin vanhempi tutkimuspäällikkö Jan Lassen. “3D-kamerat tuottavat luotettavaa tietoa, mikä mahdollistaa rehuhyötysuhteen parantamisen ja siten entistä taloudellisemman tuotannon”, hän lisää.
 “Käytämme 3D-kameroita ja keinoälyä eläinten tunnistamiseen, niiden painon määrittämiseen ja niiden syömän rehun mittaamiseen. Tehokkaampi tuotanto vähentää metaanipäästöjä tuotettuja maitokiloja kohden ja hyödyttää näin ilmastoa”, toteaa VikingGeneticsin tutkimus- ja kehitysjohtaja Sören Borchersen. 

Viime vuonna Nordic Cattle Breeding Evaluation (NAV) julkaisi rehunsäästöindeksin. Tämän projektin tuloksena voidaan täydentää indeksiä ylläpitotarpeesta varsinaiseen rehuhyötysuhteeseen. Koetulokset osoittavat rehuhyötysuhteeltaan parhaimpien lehmien tuottavat vähemmän metaania. Näin parhaiden yksilöiden valinta ja jalostus hyödyttävät niin taloutta kuin ilmastoa. 

VikingGeneticsin ohella tutkimusprojektissa ovat mukana rehuhyötysuhteen ja perinnöllisten mallien laskennasta vastaava Aarhusin yliopisto, viljelijäohjelmistoista vastaava Agriculture and Food Innovation Department SEGES ja taloudellisista laskentamalleista vastaava SIMHERD A/S konsulttiyritys. 
Kestävää maidontuotantoa 

VikingGenetics käyttää tiloilta kerättyä tietoa parhaiden eläinten löytämiseksi. Huippuyksilöt tuottavat seuraavan, entistä paremman, sukupolven. Maailmalla on 1,5 miljardia lehmää, joten projektin avulla on mahdollisuus kasvattaa yrityksen kansainvälistä markkina-asemaa. Samalla pohjoismainen maidontuotanto voidaan nostaa esimerkiksi kestävästä maidontuotannosta.
 
“Yksittäisen lehmän rehuhyötysuhteen tunteminen voi olla avaintekijä modernissa maidontuotannossa. Tästä olemme haaveilleet jo pitkään,” kertoo professori Nic Frigens. Hän edustaa MoSARia ja French National Institute for Agriculture / Food and Environment (INRAE) -järjestöä, joka on yksi projektin kansainvälisistä yhteistyökumppaneista. 

Wisconsin yliopisto Yhdysvalloista on myös yksi kumppaneista. Yliopiston professori Guilherme Rosa on samaa mieltä. “Tällainen tieto avaa täysin uusia mahdollisuuksia sekä uusia tapoja tutkia monimutkaisia rehuhyötysuhteen ja ilmastovaikutusten yhteyksiä”, hän toteaa.
Tietoja projekteista:

Projektin rahoittaa Tanskan innovaatiorahaston GRAND SOLUTION -ohjelma ja projektin osapuolet.
Innovaatiorahasto       1,8 miljoonaa euroa
Kokonaisbudjetti          3.0 miljoonaa euroa
Kesto                           Neljä vuotta

Osapuolet:

VikingGenetics on maailman johtavia innovatiivisia ja kestäviä ratkaisuja tuottavia naudanjalostusyrityksiä. Sen omistaa 20 000 tanskalaista, ruotsalaista ja suomalaista maidon- sekä lihantuottajaa. Yritys myy naudansiementä yli 50 maahan. Jo 1980-luvulta alkaen VikingGeneticsin jalostustyö on perustunut terveyden ja tuotoksen yhdistämiseen. Tämä on nostanut yrityksen pohjoismaiden markkinajohtajaksi ja merkittäväksi kansainväliseksi toimijaksi.  

Grand Solutions – Tanskan innovaatiorahasto investoi parhaisiin tutkimus- ja innovaatioprojekteihin tiedon, kasvun ja työllisyyden edistämiseksi Tanskassa. 

Aarhusin yliopistosta mukana ovat kvantitatiivisen genetiikan ja eläintieteen osastot. Molemmat ovat maailmanlaajuisesti tunnettuja eläinjalostuksen ja kotieläintuotannon sekä ruokinnan alalla. 

SEGES (Danish Agriculture and Food Innovation Department) tuottaa ratkaisuja Tanskan maataloudelle viemällä viimeisimmät tutkimustiedot tanskalaisten viljelijöiden käyttöön.

SIMHERD on konsulttiyritys, joka kehittää ja käyttää työkaluja karjojen strategian sekä toiminnan kehittämiseen. 

Lisätietoja antavat:

Sören Borchersen | Chief Research and Development Official 
| +45 2369 9763 | PHNwYW4+c29ib3JAdmlraW5nZ2VuZXRpY3MuY29tPC9zcGFuPg==
Jan Lassen, Senior Project Manager 
| +45 2040 7441 | PHNwYW4+amFsYXNAdmlraW5nZ2VuZXRpY3MuY29tPC9zcGFuPg==
Verónica Löfgren, Content and PR 
|  +46 511 267 00 | velof@vikinggenetics.com 

Viimeisimmät uutiset

Eläintenhoitaja
Read more
03.07.2020
Head of Distributor Sales
Read more
18.05.2020
Keinoälyllä lehmistä tehokkaampia rehunkäyttäjiä ja ilmastoystävällisempiä 
Read more
06.05.2020
Uusi VikingHolstein tähti on kerrassaan upea ilmestys
Read more
05.05.2020
VR Fanofin juhlaa
Read more
05.05.2020
VikingGenetics ryhtyy toimiin COVID-19 leviämisen estämiseksi
Read more
12.03.2020
VH Growny johtaa joukkoja
Read more
05.02.2020
VikingRed-kärjessä kaksi jälkeläisarvosteltua sonnia
Read more
05.02.2020