Nalle-tähtiä 

Tiina ja Pauli Laakon Nalle-perhe on melkoinen galaksi. Sieltä löytyy tähtiä ja lisää on tulossa. Kirkkain näistä on VH ByNalle ja nousevia ovat VH CoNalle sekä tammikuussa huuhdeltu Oops-Nalle.  
Pauli Laakko
Jalostuskärpänen puraisi Tiinaa, 39, hänen lypsäessään tunnin yhtä hiehoa. Tuosta vuoden 2000 puraisusta lähtien lypsettävyys on ollut ykkösasia. ”Lypsettävyyden pitää olla yli sadan. Se on ehdoton vaatimus. Haluan myös tasakokoisia ja rungon kapasiteetiltaan syöntikykyisiä eläimiä. Korkeita en halua, sillä ne eivät kestä. Utare- ja jalkarakenteen pitää olla tietysti myös kunnossa”, Tiina kertoo.
 

Sonnikirjoa

Ominaisuuksien lisäksi Tiina on tarkka sonnien suvuista. ”Meillä on vahvoja lehmäperheitä, joten yritän pitää mahdollisimman laajan sonnikirjon. Rakuuna ja VH Miracle ovat ehkä olleet hieman runsaammassa käytössä, mutta muuten on harvoin kahta tytärtä samasta isästä”, Tiina kertoo.
Jalostus on täysin Tiinan harteilla, mutta Pauli, 39, osaa nauttia työn hedelmistä. ”On mukavaa seurata etenemistä. Varsinkin kun tulokset ovat näin hyviä,” Pauli toteaa.
Karjan kova taso paljastui genomitestauksen aloituksella. Ensimmäisten tulosten perusteella löytyi useampia HI-naaraita ja huuhteluehdokkaita. Näistä monet olivat 120-tonnari Somasta (Gothem x L.Varjo) alkunsa saaneen Nalle-perheen jäseniä. Nyt perheeseen kuuluu noin 70 prosenttia karjan eläimistä. 
Tiina Laakko

Huuhtelusta huuhteluun

Ensimmäinen VikingGeneticsin sopimushuuhtelu tehtiin 2014 Kuu-Nallelle (VH Zhenja x D Jul). Sitä seurasivat Melli-Nalle (Balisto x VH Musa), Muumi-Nalle (VH Cosmo x VH Musa) ja Nalle-suvun ulkopuolelta Niisku-Iina (Jedi x VH Miracle). Näiden lisäksi tilan omia huuhteluja on tehty Lumo-Nallelle (VH Scout x D Jul) ja Molla-Nallelle (Commander x VH Zhenja).
VH ByNalle sai alkunsa Brentanolla tehdystä Lumo-Nallen huuhtelusta. Marraskuun lopussa vuoden iän saavuttanut VH CoNalle on puolestaan syntynyt Muumi-Nallen huuhtelusta Charleyllä.
Huuhtelut jatkuivat tammikuussa. Silloin on Muumi-Nallen tyttären Oops-Nallen (Sniper) vuoro. Jatkoa voi seurata hyvinkin pian sillä Bimbo-Nalle (VH Broback x D Jul) ja Puolukka (Louxor x Gandhi) ovat saaneet kovat genomiarvot. 
VH ByNalle
Ensikot kunnostautuvat
Karjan keskituotos lähestyy 12 000 EKM-kilon rajaa ja ensikoiden EKM-tuotos on peräti 11 870 kiloa. ”Tulos on jalostuksen ja robotin ansiota. Kaikki lehmät ovat erittäin ihmisrakkaita, seurallisia ja menevät robotille mielellään”, Tiina kertoo hyvän tuotoksen tekijöistä. Rehunteosta vastaavalle Paulille kuuluu myös kiitokset hyvästä tuotoksesta.
Uuden pihaton valmistumisesta ei ole vielä vuottakaan, joten Tiinalla ja Paulilla ei ole vielä uusia suunnitelmia. Seuraava tavoite on nostaa lypsävien määrä 70 päähän. Hyvän maidonvirtauksen, tilavan pihaton ja ennen kaikkea huippuhyvien hiehojen ansiosta tuo tavoite toteutuu helposti.
 
Teksti Mikko Säynäjärvi
Kuvat Kari Rantonen ja Tiina Laakko
 

Kangas, Sievi

Pauli, Tiina ja Jesse (7) Laakko
Helmikuussa 2018 valmistunut yhden Lely-robotin pihatto
Peltoa 90 ha, josta nurmella 65 ha
Keskituotos 11 870 kg EKM
Ensikoiden osuus 1/3 ja niiden keskituotos 11 637 kg EKM
Lypsyssä 58 lehmää, 55 holsteinia ja 3 ayrshireä
Maidonvirtaus 3,1, ollut enimmillään 3,5
Hiehot ja vasikat vuonna 1981 rakennetussa ja myöhemmin saneeratussa navetassa
Paulilla ja hänen veljellään Mikalla pienimuotoista urakointia
Tiina kasvattaa bernin- ja saksanpaimenkoiria kennelnimellä Ronetta’s
LD-projektissa, DNA-korvamerkit, FabaRANE
Faban seminologipalvelu (siemennykset ja hiehojen tiineystarkastukset)

Viimeisimmät uutiset

Kestävää genetiikkaa Pohjolasta
Read more
22.03.2019
Nalle-tähtiä 
Read more
15.03.2019
Helmikuun arvostelut 
Read more
08.02.2019
Ayrshiret ja holsteinit kilpasilla
Read more
04.02.2019
Genomitesti paljastaa geenivirheet
Read more
21.01.2019
Eläintenhoitaja Hollolaan
Read more
09.01.2019
LD-projekti jatkaa GenVik-projektina
Read more
19.12.2018
Kotirinteen tilalla alkiot ovat jalostuksen kulmakivi
Read more
12.12.2018