Helmikuun arvostelut - VikingHolstein ja VikingRed parhaat sonnit

Helmikuun genomiarvostelussa naaraat otettiin mukaan referenssiryhmään. Näin useiden ominaisuuksien arvosteluvarmuudet paranivat entisestään. Suurin muutos tuli sorkkaterveyden ja muiden hoitojen genomiarvosteluihin. Lisäksi punaisten ja jerseyn poikimaindeksien varmuudet kasvoivat.
VikingRed sonnit


VikingRed-kärjen jakavat kolme +30 gNTM-pisteen sonnia. VR Filur ja VR Herbert ovat olleet jo kovassa käytössä, mutta VR Hopkins on uudempi tuttavuus. VR Hopkins (VR Horton x VR Haltia x A Linné) on syntynyt Sören Röndbjergin karjassa Tanskassa. Se edustaa samaa lehmäperhettä, johon kuuluvat VR Cigar, VR Fonseca, VR Fontain ja VR Hilbert. VR Hopkins on pitoisuussonni, jonka hedelmällisyys ja utareterveys ovat hyvässä mallissa.
Arvostelu poiki muutamia mielenkiintoisia jälkeläisarvosteltuja sonneja. VR Wand, NTM +23, on tuttu paljon käytettynä GenVikPLUS-sonnina. Nyt se on kunnostautunut vientimarkkinoilla. Hyvä tuotos, helpot poikimiset, mukava rakenne ja hyvä utareterveys ovat sen parhaita puolia.

VR Fimben pojat VR Fabio ja VR Faabeli ovat +21 pisteen sonneja. VR Fabio on jälleen Sören Röndbjergin sonneja. Sen valtteja ovat Korkeat pitoisuudet, huippuhedelmällisyys ja helpot poikimiset. VR Faabeli tulee Arto ja Eija Hinkulan karjasta. Se arvostelussa on jo 400 tytärtä. VR Faabeli on helppoja poikimisia ja hyvää utareterveyttä periyttävä hyvä tuotossonni. 

Paras jälkeläisarvosteltu on kuitenkin VR Vimpula, NTM +27.
VikingHolstein 

VikingHolsteinien ykkönen on VH Brook, gNTM +38. Sen perässä on joukko +36-pisteen sonneja: VH River, VH Monty P, VH Baylor, VH Badger, saksalainen VH Karibit ja VH Highwayn poika VH Hipsen. Mika ja Saila Tuiskusen kasvatti VH Barista, gNTM +35, on suomalaisten sonnien ykkönen.

Uutuuksia VH Karibitin, VH Hipsenin ja VH Baristan lisäksi ovat VH Benaro, gNTM +35, VH Beluga, gNTM +34, VH Deco RC, gNTM +34, VH Smoodie, gNTM +34, ja VH Highwayn poika VH Hutney, gNTM +34.

Nämä edellä mainitut ovat vasta aloittamassa siementuotantoaan, joten ne eivät tule vielä käyttöön.
Väliltä +28 - +34 löytyy suuri määrä mielenkiintoisia sonneja. Baliston pojanpojilla on vankka asema. Niitä edustavat muun muassa VH Bionic, gNTM +34, VH ByNalle, gNTM +32, VH Bahrain, gNTM +33 ja VH Burash, gNTM +32. VH-sukujen puolta pitävät VH Svenne, gNTM +31, VH Sylvest, gNTM +30, VH Leyton, gNTM +29, Baramas, gNTM +28 ja VH Stilo, gNTM +29, jonka emä on myös VH Badgerin emä.

Parhaat jälkeläisarvostellut ovat VH Clark, NTM +27, VH Booth, NTM +26, ja VH Dasher +26.

Naaraat referenssiryhmään

Naaraita genomitestataan yhä enemmän. Naaraista saatavaa tietoa on siksi käytettävissä entistä laajemmin. NAV on parantanut useiden ominaisuuksien genomiarvostelua ottamalla genomitestatut naaraat mukaan genomiarvostelun referenssiryhmään. Helmikuun genomiarvostelussa naaraat lisättiin seuraavien ominaisuuksien genomiarvostelun referenssiryhmään: poikimaominaisuudet, hedelmällisyys, sorkkaterveys, muut hoidot ja kestävyys. Vasikan elinvoima on ainoa ominaisuus, jonka genomiarvostelussa naaraat eivät vielä ole mukana.
 
Uutta käyttölistaa ei ole vielä laadittu. Se tulee voimaan 1.3.2018

Viimeisimmät uutiset

Toukokuun arvostelut
Read more
03.05.2018
Käytetyimmät sonnit 2017 
Read more
22.02.2018
Helmikuun arvostelut - VikingHolstein ja VikingRed parhaat sonnit 
Read more
12.02.2018
VikingGeneticsin sonnit ovat parhaita ayrshire-sonneja Kanadassa 
Read more
29.01.2018
VikingGeneticsin toimitusjohtajan Jouluterveiset 
Read more
21.12.2017
VIP vieraita Venäjältä Hollolan sonniasemalla
Read more
01.12.2017
Marraskuun arvostelut - VikingHolstein ja VikingRed kärkisonnit
Read more
08.11.2017
VikingEmbryo – ASMO 20v. juhlavuositapahtuma Jokioisilla 
Read more
26.10.2017