Sukupuolilajiteltu siemen – Esittelyssä X-Vik ja Y-Vik 

Ei ole epäilystäkään siitä, että sukupuolilajiteltu siemen on muuttanut suuresti karjanjalostusliiketoimintaa ja jalostusta tilatasolla. Tässä on lyhyt esittely sukupuolilajitellun siemenen tuotantoon.

Periaate sukupuolilajitellun siementuotannon takana

Teknologia mahdollistaa siemenen lajittelun X- ja Y-kromosomi pohjaisesti. Mikä on sitten kromosomi? Kromosomit ovat osa DNA-rakennetta, joka löytyy jokaisesta solusta. Kromosomit sisältävät solujen geenit, ja ne voivat sisältää geenejä kymmenistä aina tuhansiin. Nisäkäs naarailla on sukusoluissaan kaksi X-sukupuolikromosomia ja uroksilla on X- sekä Y-sukupuolikromosomit.
Miten sitten on mahdollista nähdä ja erotella X- ja Y-kromosomit toisistaan? Siittiösolut värjätään UV-valossa hohtavalla väriaineella nimeltään ”Hoeschst 3332”. Kun solut altistetaan UV-valolle, X-kromosomilliset spermasolut hohtavat voimakkaammin valossa kuin Y-kromosomilliset solut. Tämä tapahtuu siksi, että X-kromosomilliset solut sisältävät n. 3-4 % enemmän DNA:ta kuin Y-kromosomilliset solut.

Miten tuotanto sitten toimii VikingGeneticsillä?
Vaihe 1. Siemenen vastaanotto ja kontrolli 

Tuoreen siemenannoksen saapuessa, se käy läpi tiukan laaduntarkastuksen, jotta se voidaan sukupuolilajitella. Sukupuolilajitteluun kelpaavalla siemenellä on oltava riittävä liikkuvuus ja annoksessa on oltava tarpeeksi siittiösoluja. Sperman elinvoimaa ja siittiösolutiheyttä mitataan virtaussytometrillä. Siemenen liikkuvuuden ja morfologian laatutarkkailuun käytetään IVOS:ia. IVOS on erityisesti sperman laatutarkkailuun kehitetty laboratoriokone (Integrated Visual Optical System).
Vaihe 2. Optimisaatio ja värjäys 

Tässä vaiheessa siemennesteen siittiösolutiheys säädetään optimaaliselle tasolle siittiöiden eloonjäämiseksi. Tämä säätö toteutetaan lisäämällä siemennesteen joukkoon reagenssiainetta. Tämän jälkeen siemenneste sentrifugoidaan, jonka jälkeen koostumus säädetään optimaaliseksi. 

Siemennesteen värjäys tapahtuu vesihauteen yllä (lämpötila on 35°C), siemenaineeseen lisätään reagenttia, joka sisältää soluravintoa ja punaista väriainetta. Tämä punainen väriaine läpäisee solut, joissa on rikkoutunut solukalvo. Nämä värjääntyneet solut eivät heijasta UV-valoa ja ne voidaan lajitella pois ns. kuolleina soluina. Kun siemenaines otetaan pois vesihauteesta, siihen lisätään toista reagenttia, jossa on lisää ravintoaineita spermasoluille.
Vaihe 3. Lajittelu 

Tässä vaiheessa siemenneste asetetaan lajittelulaitteiseen. Kone lajittelee siemennesteen X-ja Y-kromosomillisiin soluihin. Laitteen tärkein osa on suutin, joka erottelee siittiöt yksi kerrallaan. Yksittäiset solut valaistaan laservalolla, joka saa solut heijastamaan sinistä valoa. X-kromosomisolut ohjataan vasemmalle positiivisella varauksella ja Y-kromosomisolut oikealle negatiivisella varauksella. Kaikkia soluaines, joka ei mene lajittelussa joko oikealle tai vasemmalle, katsotaan olevan kelpaamatonta soluainesta. Lajiteltu siemen kerätään ja viilennetään 4°C asteiseksi. 
Vaihe 4. Jäähdytys ja laaduntarkkailu 

Lajiteltu siemenaines valmistellaan jäädytettäväksi. Siemenneste pakataan olkiin. Yksi olki sisältää noin 2 miljoonaa siittiötä. Oljet pakastetaan ja pakataan säiliöihin. Sukupuolilajitellut siemenannokset ovat nyt valmiita lähetettäväksi ympäri maailmaa.
Ennen kuin siemenannokset ovat täysin valmiita lähetettäväksi eteenpäin, ne tarkastetaan vielä kerran 24h kuluttua pakastamisesta, jotta voimme olla varmoja siemenannosten laadusta.
Laboratoriossamme Assentoftissa, Tanskassa tuotetaan niin X-Vik- (naaraslajiteltua) kuin Y-Vik-siementä (uroslajiteltua). Käyttämällä X-Vik lajiteltua siementä voidaan olla 90% varmoja siitä, että saadaan hiehovasikka. Yhdistämällä X-Vik siemenen käyttö ja naaraiden genomitestaus, jolla voidaan löytää karjan parhaat naaraat, voidaan varmistaa karjan nopea geneettinen edistyminen. X-Vik lajitellun siemenen käyttö on tärkeä jalostustyökalu karjatasolla. Y-Vik lajitellun siemenen käyttö takaa 85%, että saadaan sonnivasikka. Vuonna 2010 alkanut Y-Vik-siemen tuotanto on lähinnä tarkoitettu lihakarjakäyttöön.

Aikaisemmin tänä vuonna juhlistimme sukupuolilajitellun siementuotantomme 10-vuotisjuhlaa. Tänä päivänä meillä on laboratoriossamme 11 lajittelukonetta, joita operoi 20 työntekijää 24h tuntia päivässä, viitenä päivänä viikossa. Käytämme viimeisintä teknologiaa ja kehitämme osaamistamme jatkuvasti, jotta voimme taata korkealuokkaisen siemenainestuotannon lypsy- ja lihakarjatilallisille ympäri maailman. Teemme jatkuvasti työtä sen eteen, että saamme lajitellun siemenen hedelmöittymistason korkeammaksi, sekä kehitämme prosessejamme, jotta voisimme paremmin hyödyntää nuorien genomitestattujen sonnien siementä.

Viimeisimmät uutiset

Käytetyimmät sonnit 2017 
Read more
22.02.2018
Helmikuun arvostelut - VikingHolstein ja VikingRed parhaat sonnit 
Read more
12.02.2018
VikingGeneticsin sonnit ovat parhaita ayrshire-sonneja Kanadassa 
Read more
29.01.2018
VikingGeneticsin toimitusjohtajan Jouluterveiset 
Read more
21.12.2017
VIP vieraita Venäjältä Hollolan sonniasemalla
Read more
01.12.2017
Marraskuun arvostelut - VikingHolstein ja VikingRed kärkisonnit
Read more
08.11.2017
VikingEmbryo – ASMO 20v. juhlavuositapahtuma Jokioisilla 
Read more
26.10.2017
ASMO 20v. - Lehmän Tulevaisuus Suomessa -tapahtuma Jokioisilla
Read more
03.10.2017